Sivut

perjantai 6. joulukuuta 2013

Parnasso saapui. Todella kovan tasoisen oloinen numero (erikoinen lause, mutten ole kuin vasta vähän lukenut). Hannu Simpura sanoo haastattelussaan:

"Retoriset säännöt ovat perinteisesti luonteeltaan juuri sellaisia,, että niiden avulla ohitetaan se mikä tulee ensin mieleen. Ne ovat luovintaoppia. Ylipäänsä luovalla mielellä on kyky ohittaa."

&

"Normaali vyörytys, joka kirjoittajakoulutuksessa aluksi tulee, koostuu suosituksista ja trivialiteeteista, joista ajatellaan, että ne nyt ainakin pitävät paikkansa, mutta minun näkökulmastani ne kuulostavat lähinnä myyteiltä."

En minä poistaisi enkä lisäisi noihin mitään.

Simpura on vuosina 2000-2013 antanut oppilailleen kirjallista palautetta noin 12 000 sivua, kymmenen sivua kerrallaan. Ja taatusti kustannustoimitettua tekstiä. Ei siinä jää aikaa runoillassa juoksemiseen. On siis tullut selväksi, että ihmiset kirjoittavat erilaisia määriä, eivätkä määrä ja laatu välttämättä korreloi lainkaan. Luin jokin aika sitten aivan kamalan runokirjan, siinä oli ehkä 50 runoa, ja tekijällä oli ollut julkaisutaukoa en edes muista miten monta vuotta. Tekstin hiomiseen ei ainakaan ollut aikaansa käyttänyt (voisin kertoa mihin, mutta olen kiltillä päällä). Sen sijaan joku jäärä julkaisee 3-5 kirjaa vuodessa ja priimaa on tupannut tulemaan. Tietenkin, kun on kyseessä kokenut kirjoittaja, voi odottaa että tekstiä tulee suuriakin määriä, mutta ei aina ikä tekstiä lisää eikä viisautta, se on nähty. Joku tekee huipputeoksen neljässä vuodessa ja hyvä niin, mutta jollekin menee kymmenen vuotta, jollekin puoli. Silti jotkut laiskottelevat. Se on fakta. Enkä puhu niistä, jotka ovat järjestöissä, vaan niistä jotka laiskottelevat. Yksikin tuli vaahtoamaan minulle, että hänellä menee hyvin, ja onnittelin että hienoa, mitenkä olet päätynyt lopputulemaan että sinulla menee hyvin. Sitten sain kuulla, että luovaa on ollut, kirjoittanut vuodessa 20 runoa. Eikä siinä mitään, 20 runoa vuodessa on hyvä satsi, nimittäin, jos ja kun runot ovat sellaisia että niitä saa vuodessa 20 tehdyksi. Mutta kun ne ovat sellaisia, että niitä tekee 20 puolessa tunnissa (olen kokeillut).

Ei kommentteja: