Sivut

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

ostoskeskusproosasta

 
Eilen jouduin jälleen toteamaan, etten välitä Kari Hotakaisen kirjoista. Yhden olen lukenut, toista aloitin, enempää tuskin luen. Kyse on siitä, että Hotakaisen tyyli ja aiheet ovat minulle etäisiä, ja, ehkä, siksi koen hänen aiheensa ja tyylinsä nuiviksi, jotenkin nuloiksi. Jos ennen oli navettaproosa niin nyt on ostoskeskusproosa (siis ei: ostariproosa), jonka kärkinimet ovat Hotakainen ja Hannu Raittila.

Ja se, miten Hotakainen selostaa kirjoittamistaan, miten hänen mielestään pitää kirjoittaa, että pitää kirjoittaa etäännytetysti, vaikka mitä helvetin etäännyttämistä se on, jos on ollut auto-onnettomuudessa ja sitten kertoo auto-onnettomuudessa olleesta miehestä. Minästä tulee hän. Juuri tuollainen temppuilu ei kiinnosta minua ja kuitenkin nämä ovat temppuilun vastustajia.

Hotakainen on populisti. Hän sanoo itsestäänselvyyksiä, esim. eilen sen että sairaanhoitajan ammatti on vaikeampi kuin kirjailijan. Hän kertoo sitä, mitä yleisö tahtoo kuulla. Hän ei analysoi, hän vain toteaa että kaksi plus kaksi on neljä (suosionosoituksia). Tuollainen kirjallinen laiskuus, mikä on myös Tervon ongelmana, on hirvittävää. Tervolla vielä hirvittävämpää kuin Hotakaisella, sillä Tervo osaisi kirjoittaa.

Ajattelin jo, että luen tämän uuden kirjasyksyisemme, mutten minä lue. Kuulin jo ihan tarpeeksi niitä marinointeja, minulle tuottaa fyysistä tuskaa lukea sellaista.

En olisi kirjoittanut tätä, ellen itsekin olisi ollut onnettomuudessa, nyt minulla on kanttia sanoa, voin vedota omaan luidenrikkoutumiseeni. Tällaista on suomalainen keskustelu.

6 kommenttia:

Vesa Haapala kirjoitti...

Mistä tuo nimenomainen ostoskeskus-määre? siitäkö, että Hotakaisen ja Raittilan romaanit ovat Prisma- ja CM-kamaa? Vai joku muu syy? Hotakainen pysyy mielestäni hyvänä kirjailijana, kun lukee 3 hieman eri teemoja käsittelevää teosta (esim. Klassikko, Iisakin kirkko ja Ihmisen osa); sitten ainakin kielellisellä tasolla huumorin ja lakonisuuden maneeri tuppaa vähän haittaamaan. No, se ei tietenkään ole koko kuva teoksesta, mutta tärkeä kuitenkin.

Sami Liuhto kirjoitti...

Ööö... mietin Maunulan ostoskeskusta. Ehkä jotenkin moderni navetta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jaa, en ole käynyt, Jumbo on mun helvetti. Navetaksi siitä ei ole, teurastettujen eläinten lasikaapiksi kyllä.

Sami Liuhto kirjoitti...

En mäkään ehkä oo käynyt Maunulan ostoskeskuksessa. Mutta ostoskeskus yleisesti.

VVV kirjoitti...

Haa, olen samoilla linjoilla, Sami! Kaikki Hotakaisen kirjat Bronksin jälkeen ovat olleet minulle pettymyksiä: siitä kirjasta pidin kovin (olen lukenut Klassikon, Juoksuhaudantien, Ihmisen Osan).

Ei ne huonoja ole. Hyvin se Hotakainen kirjoittaa. Silti toivoisin sisältöäkin kirjoihin...

Sami Liuhto kirjoitti...

Mua jotenkin ahdistaa hänen tyylinsä.