Sivut

perjantai 4. toukokuuta 2018

Ahaa, blogissa on "Lukemisto" ja sieltä löytyi osakseni tällaista:

Kaikki blogit

Nimetön

Sven Laakso blogissa Käymälä - 2 tuntia sitten
"70-luvulla homoseksuaalisuus oli kriminalisoitua, mutta nyt vapaata." Tämä tulkitaan usein niin, että nyt "kaikki asiat" ovat vapautuneet. Tosiasiassa kuitenkin vain yksi asia tai muutamat asiat ovat vapautuneet. Puheena olevasta yksittäisestä voimakkaasta kulttuurimuutoksesta ei välttämättä ole pääteltävissä se, että vastaava muutos olisi samaan aikaan mahdollinen toisella alueella. Nopea "avartumisen" tai "vapautumisen" vaikutelma yhdellä tai muutamilla alueilla ei tarkoita sitä, että samaan aikaan ei voisi tapahtua jopa jyrkkää vapauksien kaventumista toisella alueella. Voi vain... lisää »

Nimetön

Sven Laakso blogissa Käymälä - 2 tuntia sitten
Avaruusantropologiassa kun määritellään ME ihmiskuntana suhteessa muihin elämänmuotoihin, sanoisin että brittiläisen kulttuurin (vittuilun, kukkoilun ja itsetarkoituksellisen egoismin) merkitys vähenee suhteessa venäläiseen kulttuuriin (leikillinen, avoin ja rohkea suhtautuminen ihmisen kiinnostavimpiin yksilöllisiin ja kollektiivisiin mahdollisuuksiin). Tai siis, ehkä "venäläinen kulttuuri" tässä on harhaanjohtava, koska sitä on niin monenlaista. Tarkoitan ja olen aina tarkoittanut, puhuessani venäläisestä kulttuurista, sitä energistä ja psykedeelisyyteen asti avomielistä ilmapii... lisää »

Sananvapaus ja henkisen olemassaolon ainoa mahdollisuus

Sen verran on duunia jonossa, jotta pitkän proosan arvioon ei ole aikaa. Lähestyn lukijoita siis perjantairunolla. Eilen 3.5. oli kansainvälinen sananvapauden päivä. Kotihyllystä napattu teksti tulee Sándor Kányádilta kokoelmasta On seutuja. Kirjailija kuuluu Romanian unkarilaisvähemmistöön, jota koetettiin hävittää ja hajauttaa aina Ceausescun kukistumiseen saakka. Kányádi on vanhan polven tekijöitä, syntynyt itäisessä Transilvaniassa 1929. Hänen keskeisiä […]

Kasvatuslaitos

Jukka Kemppinen blogissa Kemppinen - 7 tuntia sitten
Ensimmäisen topografikartan (1 : 20 000) Viipuria hyvin lähellä olevasta Ihantalasta sain lahjaksi arvostetulta ystävältäni, joka oli ottanut sen talteen eräältä Ivanovilta, joka oli hiukan kuollut, kun ystäväni ampui häntä konepistoolilla. Kysymyksessä ei ollut russofobia, vaan toinen maailmansota, jossa muutkin kuulemma koettivat ottaa toisiaan hengiltä. Kieltämättä kertojani oli hiukan näreissään, koska viipurilaisena hän oli sitä mieltä, että olisi Viipurille ollut muutakin käyttöä. Vuosikymmeniä olen ohimennen ihmetellyt itsenäisenä kuntana hetken toimineen Ihantalan kirkk... lisää »

Toivosta ja toiveajattelusta*

Vesa Haapala blogissa Versoja - 9 tuntia sitten
Ihminen luo suhteita ja tuhoaa epäsuhdassa, jopa ekosysteemejä ja yhteiskuntia - muistakaa ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos & väestönkasvu joka repii rikki planeettaamme ja yhteiskuntia ilmastonmuutostakin tuhoisammin ja kertaa hajottamisvaikutuksia. Vaikka luonto ei etene suunnitelmien mukaan, sillä on pohjapiirroksia, toistuvia peruskuvioita - ei suunnitelmia, mutta ylittämättömiä lakeja. Ihmisellä on vapaa tahto, mielivalta ja toivo. Kirottu olkoon toivo, joka unohtaa tosiasiat; se ei ole toivoa vaan toiveajattelun mielivaltaa. Ainoa toivo: Luonto parantaa kerran ihmiskunnan... lisää »

Auttamisen onnesta ja irtipäästämisestä

Vesa Haapala blogissa Versoja - 10 tuntia sitten
Toisen auttaminen lisää onnellisuutta, sanotaan, mutta tähän on heti lisättävä: lisää tiettyyn rajaan asti. Omalla kohdallani onnellisuus syntyy siitä, kun näen että toinen pääsee omilleen, kykenee vaikeuksien jälkeen ottamaan vastuuta itsestään ja kenties auttamaan myös muita: näin hyvä kiertää. Valitettavasti on niitä, joita täytyy kantaa loppuun saakka. Tällöin ei enää puhuta auttamisen onnellisuudesta vaan riippuvuussuhteesta ja vastuusta, jonka mieluusti laskisi harteiltaan. Terve auttaja päästää irti jossakin vaiheessa autettavasta ja sanoo: Nyt sinun on mentävä omillasi, ... lisää »

Otto Fleming Viaporissa ja Lontoossa

noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 11 tuntia sitten
T. K.:n teksti Otto Flemingin vaiheista jatkuu. Koska Otto Flemingiä alkoi kyllästyttää yliopistossa tulokseton opiskelu, niin hän astui palvelukseen joulukuussa 1804 vänrikkinä Jägerhornin rykmenttiin, joka oli sijoitettu Viaporiin. Tapahtuipa sitten eräänä kauniina päivänä, että-hän vahtiparaatissa antoi komppanianpäällikölleen, Tigerstedtille, aika korvapuustin, niin että tämä kaatui maahan. Tästä hänet tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen sekä maanpakoon. KA. Dahlströmin kortisto [Sampsa Hatakka gradussaan viittaa Hans Hirnin tutkimukseen ja tiivistää, että vuoden 1806... lisää »

PALJASJALKAINEN STADILAISUUS

Sven Laakso blogissa Käymälä - 19 tuntia sitten
Eikä kenenkään toisen kengissä voi elämästä selvitä He(lsi)ngissä.

Hiljaa virtaa Iijoki, intro

teemuhelle blogissa Neonvalot - 21 tuntia sitten
ALKU Kello 19:07 tuli ajatus, että minäpä tempaisen ja luen Kalle Päätalon 26-osaisen Iijoki-sarjan. Pääkoppani toimii toisinaan niin, että ajatus on yhtä kuin päätös. Kello 19:41 koko homma jo kadutti. Aion silti lukea. Aion myös kirjoittaa urakasta tänne blogiin. Ensin ajatuksena oli lukea norjalaisen Karl Ove Knausgårdin kuusiosainen Taisteluni-sarja, mutta kun pääkoppani on myös rakennettu […]

Tänään on aurinkoista

quijote blogissa Mataleena - 1 päivä sitten
Asko Sahlbergin Amanda on niin vaikuttava lukuelämys että en pysty sanomaan siitä mitään. Lukekaa tämä intenssiivinen pienimuotoinen teos (136s). Turussa tänään lämmintä ja aurinkoista tai melkein. Oiva sää kävellä Väiskiin katsomaan Hannu Väisäset Anna Ahmatovin neljä huonetta näyttelyä. Puissa on silmuja ja vihreys on lisääntynyt. Vähätori kirjaston lähellä on saanut ikävän maineen nistipuistona. Sama ongelma on rantapolun ja Verkatehtaan ympäristössä. Salapaskoja(t) käy rapuissa kakkimassa ja avointa huumekauppaa kuulemma harrastetaan aivan näkyvästi. Harmittomat juopot ovat ... lisää »

Otto Fleming Turussa

noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 1 päivä sitten
T. K.:n teksti Otto Flemingin elämästä koululaisena ja mahdollisena ylioppilaana jatkuu. Näiltä nuoruuden vuosilta kerrotaan Otto Flemingistä lukuisia kaskuja. Suurten ruumiinvoimiensa vuoksi tuli hänestä ylioppilaitten itseoikeutettu johtaja näiden mellakoihin ja seuroihin. Tähän aikaan oli tavallista, että akateemiset kansalaiset mielellään tappelivat Turussa kaupungin kisällien kanssa. Kahakoiminen tapahtui Aurajoen rannalla, ja tavallista oli ,että voitetut viskattiin kylmäverisesti jokeen, josta he hädin tuskin pelastuivat toveriensa avulla. Tähän saakka olivat tappeluita johta... lisää »

Läpinäkyvästi

Kyösti Salovaara blogissa Deadline Torstaina - 1 päivä sitten
*[**käsipohjaa**]* Kyösti Salovaara, 2018. (***) *Auringonpaisteessa*väreilevän pinnan alla kivipohja loistaa kuin kaunis koru. Vesi on läpinäkyvää, kirkkaimmillaan hajutonta ja mautonta. Vaikka se ei ole periaatteessa minkään näköistä, se luo vedenalaiselle rantakivikolle uudenlaisen ilmeen. Hiekkaisessa kohdassa aaltojen pienoiskuva. Rantaan ajautuneet roskat kuin viimeisellä rannalla. Ihminen on aina rannalla, vaikka purjehtisi meren yli. Merelle ei jäädä asumaan. Urheat seikkailijat haaveilivat toisenlaisista rannoista ja kun löysivät ne, tekivät niistä samanlaisia. ... lisää »

Ranskan oli ikävä

Timo Vihavainen blogissa Vihavainen - 1 päivä sitten
*Ranskan oli ikävä ja niin oli Saksankin* Maineikas runoilija ja poliitikko Lamartine varoitti aikoinaan Ludvig Filipin aikalaisia: *Ranskan on ikävä* ja se on vaarallista, sillä kansakuntien ikävästä syntyy helposti kouristuksia ja raunioita. ("*La France**est une nation qui **s'ennuie**! Et prenez-y garde, l'ennui des peuples devient aisément convulsion et ruines”*). Vuonna 1968, 15. maaliskuuta *Le Monden*päätoimittaja Pierre Viansson-Ponté käytti samaa sanontaa. Viikon kuluttua Nanterren yliopiston hallintorakennus vallattiin. Sattumalta tulee mieleen, että käytin itse tuota s... lisää »

Asemic Calligraphy MAILART 365 by Jan Hodgman

Michael Jacobson / MK JCBSN blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 2 päivää sitten
365 #14 365 #61 365 #245

Tyhmän neitsyen mysteeri

quijote blogissa Mataleena - 2 päivää sitten
Ida Simons oli kuollut ja unohdettu kirjallisessa maailmassa, aivan käsittämättömän kauan. Nyt hänet on taas löydetty ja hyvä niin, sillä hänen esikoiskirjansa Tyhmä neitsyt on mestarillinen kuvaus nuoren juutalaistytön kasvusta ja elämästä 1920 ja 1930 lukujen Euroopassa. Kun ajattelee aikakautta ensimmäisen maailmansodasodasta juutalaisvainojen aikaan ennen toista maailmansotaa ja sodan aikana,niin kirja saattaa tuntua naivilta, mutta se on myös terävä analyysi lapsen silmin nähtynä. Raamatunkertomus kymmenestä neitsyestä jotka ovat lamppunsa orjia sytyttävät lamppunsa kun ylkä ... lisää »

Taantumusmiehen mietteitä

Timo Vihavainen blogissa Vihavainen - 2 päivää sitten
*Taantumusmiehen mietteitä* Joseph de Maistre, *Mietteitä Ranskasta*. Suomennos ja esipuhe Mika Keränen. Kiuas 2018, 246 s. Motto: *King Louis was the King of France in times of Revolution* *A-way, haul away, oh haul away, Joe!* *Then Louis had his head cut off, which spoiled his constitution,* *A-way etc.* (Vanha englantilainen sea-shanty) Sen, joka haluaa ymmärtää nykyaikaa, kannattaa tutustua huolella Ranskan vallankumoukseen. On itse asiassa hämmästyttävää, miten täydellisesti Ranskan suuren vallankumouksen ajatuksenjuoksut kertautuivat Venäjän vallankumouksessa. Usein voidaan ...lisää »

Kansa kaikkivaltias

Timo Vihavainen blogissa Vihavainen - 2 päivää sitten
*Kansa kaikkivaltias* Tunnettu rojalisti Joseph de Maistre kirjoitti aikanaan Ranskan vallankumouksesta, ettei mikään itsevaltias olisi voinut rangaista kumouksellisia yhtä kaamealla tavalla kuin nämä rankaisivat itse itseään. Hirmuvalta pudotti päät kymmeniltä tuhansilta, kun taas monarkia olisi tuominnut kuolemaan ehkäpä puolen kymmentä syyllistä. Syyllisethän toki olivat kysymyksessä eivätkä viattomat uhrit. He olivat syyllisiä vallankukoukseen. Ranskan suuressa vallankumouksessa tapahtui sama itserankaisu kuin sittemmin Venäjällä. Sillä, mitä on pidetty historian ironiana, void... lisää »

Otto Flemingin syntyperä ja nuoruus

noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 2 päivää sitten
Bloginkirjoittaja on päättänyt pitää kevätlomaa ja jättää seuraavina päivinä luettavaksenne nanoserkkunsa Otto Flemingin elämäkertaa. (Yhteinen esi-isämme eli 1400- ja 1500-luvun vaihteessa, joten ehkä tseptoserkku olisi korrektimpi termi?) Elämästään ei viime vuosina ole tietääkseni paljommin puhuttu, mutta vuonna 1925 ilmestyi Nuorten nuijassa Jalmari Saulin *Sukunsa viimeinen. Romantisoitu kertomus* ja Suomen sotilaassa T. K.:n aiempaa kirjallisuutta seuraava *"Vahvan paroonin" ihmeellinen elämäntarina. Piirteitä Otto Flemingin vaiherikkaasta elämästä*. En tiedä kuka T. K. oli ja... lisää »

Tooze

Jukka Kemppinen blogissa Kemppinen - 2 päivää sitten
Noin kaksi henkilöä kiinnostuu tästä tiedosta: on tullut uusi The Cambridge History of Modernism. Vaikuttaa erinomaiselta. Valitettavasti vielä uudempi saman firman History of Postmodernism on järkyttävän kallis, kindle-muodossa reippaasti yli sata dollaria. Molemmissa kirjoissa on käsitelty rinnan kirjallisuutta, maalaustaidetta, hiukan luonnontiedettä ja politologiaa. Tähän mennessä tuollaisesta on kunnialla suoriutunut vain Peter Watson. Mutta Adam Toozelta on tulossa syksyällä kirja tuhotulvasta. Siinä Natsi-Saksan talouden tutkimuksellaan ansaitusti kuuluisaksi tullut brit... lisää »

Ei kommentteja: