keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Siis suomalainen taiteilija on plagioinut ukrainalaisen kollegansa työn "Rotta matkalla" (1963). Katselin maalausta "Rotta matkalla" ja vallan mielistyin. Tämä Maria Primatshenko on ollut huipputekijä. Primatshenkon jälkipolvi kaiken lisäksi jatkaa mestarin perinnettä! Eli se hyvä tästä on, että ainakin minun tietoni täydentyivät sen osalta että on olemassa loistava ukrainalainen taidemaalari. Lapsenlasta haastateltiin ja asenne oli kunnossa. Ivan Primatshenko kertoo, että Ukraina on korruptoitunut maa! Näin:
"Isoäidin töillä on sisustettu viisi kuusi kiovalaisravintolaa. Olemme käyneet asiasta oikeutta ja hävinneet. Meistä tehtiin melkeinpä syyllisiä. Tämä on korruptoitunut maa, eivätkä tekijänoikeudet kiinnosta viranomaisia."
Suomen tapaus on hänen mielestään aivan pientä.
"En halua tästä kansainvälistä skandaalia. Suunnittelija ei ole varmaan tehnyt tätä tahallaan. Korkeintaan voidaan puhua jostain mikroskooppisesta korvauksesta."
Pidän näistä lausumista, tästä asenteesta. Tässä puhuu taiteilija eikä kulttuurityyppi. Olen ennenkin ihaillut Ukrainaa ja ukrainalaisia ja nyt ihailuni vain yltyy. Eikö Chagall ollut siltä suunnalta, tuo loistava mies. Maria Primatshenkokin kuvitti kotinsa outoja juttuja. Tahtoisin, että Primatshenkon töistä olisi Suomessa näyttely. Marimekko varmaan järjestää. Chagallia olen kerran käynyt katsomassa ja olihan melkoinen elämys. Primatshenkon näyttelyn nimeksi voisi panna "Rotta Suomen-matkalla". Kiasmaan! Se on paras paikka. Ei minnekään hevon kuuseen vaan ytimeen. Tosin Turku, tämä Suomen Kiova, olisi korruptoituneisuudessaan hyvä paikka myös. Turussa jopa parikymppiset taiteilijat ovat myyneet itsensä.

Olenko milloinkaan syönyt Kiovan kanaa? Ehken. Chickenshittiä minut on pantu syömään muutama kerta. Tahdon Ukrainaan käymään.

Siis Primatshenko oli "naivisti" ja muita naurettavia luokitteluja. Minusta joku, sanotaanko, enpäs sanokaan, on naivisti. Naivismi viittaa omassa pienessä päässäni semmoiseen tyhmänsorttiseen. Eli on tyhmänsorttista kuvata jotakin muuta kuin kirkkomaata ja kirkkoherraa. Minusta juuri kirkkomaan kuvaaminen on tyhmänsorttista, kun taas on erittäin viisasta kuvata kirkkomaan asukkeja sekä ruustinnan yöpuuhia. Tässä on tämmöinen ero. "Naivismia", parahdetaan, kun pelästytään ja koitetaan siten ignoroida.

Helskatti, täällä jo ukrainalaiset ehdottavat, että näyttely pystyyn Suomeen! Aikaansaapaa väkeä niin kuin olen aina olettanutkin.

2 kommenttia:

Hymyilevä eläkeläinen kirjoitti...

Mahdottoman hyvä idea tuo ukranalaisen taiteen näyttely! Tai riittäiskö meille muutama metri sitä kopioitua Metsäkasa- marimekkokangasta? tai ehkä joku voisi vuorata sillä kankaalla Wäinö Aaltosen taidemuseon seinät. Sekä sisältä että ulkoa. Väärennettyä metsäkansaa!

Sami Liuhto kirjoitti...

Sami Sykkökin, jota ihailen, on ehdottanut! Väärennettyä metsäkansaa olisi hyvä nimi. Väärennettyä metsäkanaa. Väärennettyä Kiovan kansaa. Väärennettyä Kiovan kanaa.

Asia on niin, että Ukrainan suunnalla on vahva mystiikan perinne. Kaikenlaista outoa on, metsäistä ja ihmeellistä. Ihailen sellaista! Myös Tshernobyl on jotensakin nurinkurisesti kiehtova. Vaikkei pitäisi olla ydinvoimaonnettomuutta.