perjantai 14. joulukuuta 2012


Onko Ruotsin toiminta nähtävä niin, että he ovat oiva eurooppalainen koekenttä erilaisille diktatuureille (vrt. 1930-luku)?

Olen jälleen onnellinen siitä, etten asu Ruotsissa enkä ole ruotsalainen. Olisin varmaan jo heittämässä juutalaisia uuniin.

Ruotsi on pelottava paikka.

Pitäisikö Ruotsia boikotoida, kun siellä on meno tuollaista? On sitä vähemmästäkin.
"SVT:n ohjelmaostoista vastaavan Stephen Mowbrayn mukaan Disney on päättänyt sensuroida kyseisen piirretyn kaikkialla maailmassa.
Sosiaalisessa mediassa piirretyn sensurointi on herättänyt paljon keskustelua. Ruotsin televisio SVT on saanut syytteitä sensuurista, vaikka päätös on Disneyn."

Kai Jykä nyt vähintään nootin käy viskaamassa Ruotsin lähetystöön?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mutta eikö juuri itse lainaamasi pätkän perusteella kyse ole Disneyn omasta, maailmanlaajuisesta sensuurista? Kytkös Ruotsiin tässä vaikuttaa äkkiseltään taas vähän klikkijournalismilta. vih/vas/fem-piipertämisen päivittelykin kun alkaa olla sen verran suosittu ilmiö, että kannattaa sen harrastajille jo juttujakin tehdä, varmaan omia lehtiäkin.

Anonyymi kirjoitti...

"vih/vas/fem-piipertämisen päivittelykin kun alkaa olla sen verran suosittu ilmiö, että kannattaa sen harrastajille jo juttujakin tehdä, varmaan omia lehtiäkin."

Niin ja esseekirjoja kanssa...

Helinä Kietäväinen kirjoitti...

Ottamatta erityisemmin kantaa tähän sensuuripäätökseen mietin: Musta on vähän pelottavaa, että niin Suomen kuin Ruotsinkin ehdottomiin jouluperinteisiin kuuluu juuri Disney-pätkien näyttäminen. Vähän samasta syystä kuin musta on pelottavaa, että Suomen itsenäisyysperinne on katsoa telkkarista just Tuntematonta. Kun miettii, millasille ideologioille noi pohjaa, niin Disney-tehdas kuin Tuntematonkin.

Saattaa kans olla, et olen uittanut aivojani aika lailla niin eräässä Kuinka Aku Ankkaa luetaan -nimisessä kirjassa (suosikkejani kirjallisuudentutkimuksen perusteoksista, muuten) ja mainitussa vih/vas/fem-piipertämisessä.

Sensuuri on pahasta. Mutta myös typperyyksien laukominen (parhaaseen katseluaikaan) on pahasta. Ei aavistustakaan, kumpi on pienempi paha.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki on niin helvetin pelottavaa nykymaailmassa. Tai siis elokuvistahan tuossa taissa olla kyse?

eka anonyymi vielä kirjoitti...

Luin juttusi toistamiseen keskittyneemmin ja aloin ihmetellä valitsemasi sitaatin suhdetta omaan tekstiisi -- tuli melkein mieleen, että halusitko ehkä tehdäkin jonkinlaisen nuivailuparodian tästä? Ja vinkata siitä epäsuhtaisella sitaatilla. Siinähän kun melkeinpä jankataan sitä, että ei tää nyt ole sveduista kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Yle sen ostaa jos se osataan myydä ruotsalaisena tai jonakin muuna pohjoismaisen hyvinvointivaltion pelastavana.

Ps. Terkkuja Campo dei Fiorin kahvilan terassilta Roomasta, satelee vettä.

Sami Liuhto kirjoitti...

Ensimmäiselle anonyymille vastaan lainaamalla merkintääni: "Onko Ruotsin toiminta nähtävä niin, että he ovat oiva eurooppalainen koekenttä erilaisille diktatuureille (vrt. 1930-luku)?"

Mutta on totta niin kuin ensimmäinen ja toinen anonyymi sanovat, että on oma harrasteensa ja työnsä päivitellä vihvasfem-meininkiä. Mutta siinä sitä päivittelemistä näkyy riittävän.

Mitä tulee typeryyksiin ja mahdollisiin typeryyksiin, niin olisiko ihmisten valistaminen mahdollista eikä se kamala sensurointi. Ja, mielestäni, Brunbergin neekerinpusut eivät loukkaa ketään, paitsi typeryksiä.

Mutta pelottavaa tämä on. Yhdet tahtovat tappaa neekerit ja toiset tahtovat tappaa kaikki muut. Tai ainakin jotkut.

Terveisiä sinne Roomaan! Tosin en tiedä kenelle ja keille terveiseni menevät, mutta liekö sillä väliä. Terveiset on hyvä juttu.

Ai niin, Helinälle vielä: katso Antti Arnkilin toimittamaa kirjaa Väinö Linnasta (noin vuodelta 2005), siellä on näistä Tuntematon sotilas -jutuista. Muistaakseni aika hyvä opus (en tietenkään ole lukenut kokonaan, mutta vähän).