tiistai 20. elokuuta 2013

olisinpa sinäkin olisitpa terve olisinpa terve sekaisin


Kävelin (ulkona). Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä missä kuljen. En kertonut. Mutta sen sanon, että eilen söin liian raskaasti ja kärsin yöllä. Luonteenomaisesti pyrin välttämään eilisen virheeni, mutta luonteenomaisesti tulen epäonnistumaan välttelyssäni. Minulla ei ole luonnetta lainkaan. Huomasin ostaneeni viime viikolla dokumenttiromaanin (aika irstas termi) Ulrike Meinhofista. Koska olen vaipunut lopulliseen laiskuuteen, saatan lukea sitä, vähän. Illalla luin Chandleria. On se mahdoton besserwisseri, siksi siitä pidetäänkin.

*

Besserwisseri on valheellinen. Nykyajan besserwisseri saattaa jopa sanoa: "Ei ole olemassa totuuksia." Olen kuullut tällaista puhetta. Se on hyvin sairasta. Kerron nyt muutamia totuuksia:

1. Turun Kansaneläkelaitoksen rakennus on ruma.

2. Haikun muoto on kaunis, kauniimpi kuin tankan, joka on kaunis sekin.

3. Jyrki Katainen on väärässä virassa.

4. Homoavioliittojen vastustaminen on typerää ja on typerää vouhkata vastustajia vastaan.

5. 2 plus 2 on 4.

6. Suomi hävisi toisen maailmansodan, kahdesti.

7. Väunö Linna kirjoittaa huonosti.

8. Seitsemän veljeksen rakenne on huonolla tavalla kulmikas.

9. Mänty on komea puu.

10. Suomalainen nainen ei ole täydellinen.

11. Pakkoruotsi on typerä juttu.

12. Suomen valtion maantieteellinen muoto on miellyttävä.

13. Paavo Arhinmäki toimi hyväksyttävästi Moskovassa elokuussa 2013.

Näissä 13:ssa lauseessa ei ole valhetta lainkaan, ainoastaan ilmaisusta voidaan kiistellä, vähemmän siitäkin, sillä mänty on keskeisesti komea eikä kaunis puu. Samoin Suomen valtion muoto on miellyttävyyttä eikä kauneutta. Typerä ja hölmöys ovat synonyymisiä. Tanka ja haiku ovat kauniita, eivät niinkään komeita. Huonous on huonoutta. Hyväksyttävyys on lievempää kuin oikeassaoleminen, oikeintekeminen, silti Arhinmäki teki oikein ja oli oikeassa eli voisi kirjoittaa näinkin: Paavo Arhinmäki teki oikein Moskovassa elokuussa 2013.Ei kommentteja: