tiistai 19. kesäkuuta 2012

Hei, siellä Kauko Sorjosen Säätiössä. Tehkää jo Galleria Variantin verkkosivut, ettei näyttelyyn hinkuva vaan tule tähän blogiin, jossa katkera blogisti kertoo näkemyksiään Kauko Sorjosen Säätiön toiminnasta. Silleen fiksua olisi ettei laajempi yleisö saisi tietää. Julkisuudenhallinta kun on tärkeätä.


6. maaliskuuta
Terve Sami,
osaatko veikkailla juttusi laajuutta? Taittopuuhat alkavat 26.3. alkavalla viikolla. Olisi hyvä tietää paljonko varataan sinulle tilaa. Ellei ole juttu jo valmiina...

[allekirjoitus]


6. maaliskuuta
Moi,

olinkin juuri koneella ja pääsen heti vastaamaan. Juttu ei ole vielä valmis, kirjoitin sitä puolitoista sivua ja tulisiko vielä saman verran tai vähän yli. Rivivälillä1,5. Montakohan merkkiä siihen tulisi, ehkä 8000. Voidaan puolestani sopia että merkkejä tulisi 8000-10000. Olisiko hyvä?

Sami


6. maaliskuuta
Oikein hyvä. Mitä on hintalapussa?
[allekirjoitus]


6. maaliskuuta
1000 euroa?

En todellakaan tiedä näistä asioista, mutta vaimo ohjeisti näin, kun hän tuntee kustannusmaailmaa.

Aurinkoisesta Turusta,

Sami


12. maaliskuuta
Terve Sami,
anteeksi viive. Piti vähän juoksentelun lomassa hiihdellä. Tonni on OK. Koska tulee teksti?
[allekirjoitus]


12. maaliskuuta
Moi,

tällä viikolla tulee teksti, se on viilausta vaille valmis. Hiihto on mukavaa.

Sami


19. maaliskuuta
Tiistaina eli huomenna se on valmis. Meni vähän säheltämiseksi ja viivästyy.

Sami


19. maaliskuuta
OK. Ehtii hyvin.
[allekirjoitus]


20. maaliskuuta
Moi,

tässä on. Meni, tietenkin, vähän pitkäksi, mutta voin sitä helposti lyhentää jos tarve on.

Sami

[Liitteenä teksti]

20. maaliskuuta
Kiitos!
Ei lyhennellä ennen taittajan kommentteja.
Laita lasku, vaikkapa sähköpostin liitetiedostona: Kauko Sorjosen säätiö, Wivi Lönnin katu 3, 40100 Jyväskylä.
[allekirjoitus]


22. maaliskuuta
Moi,

tässä olisi nämä.

[Liitteenä lasku ja verokortti]

 
23. maaliskuuta [perjantai]
Sami
Tuli ongelmia. Näyttelytoimikunta ei hyväksy tekstiä. Palaan vielä tänään asiaan.
[allekirjoitus]


23. maaliskuuta [perjantai]
Mikähän siinä sitten on. Teksti on tieteellinen ja Palsaa kunnioittava.

Sami


23. maaliskuuta [perjantai]
Mikä on puhelinnumerosi?
Soittaisin maanantaina sinulle sopivaan aikaan?
[allekirjoitus]


23. maaliskuuta [perjantai]
Moi,

[puhelinnumero].

Ei kai tässä ole mitään kamalaa ongelmaa! Aamulla 10-11 olen varattuna, muuten käytettävissä. Harmittaa, jos kirjoitukseni aiheuttaa turhaa vaivaa.

Sami


23. maaliskuuta [perjantai]
Ai niin, soita vaikka heti!

S.

 
26. maaliskuuta [maanantai]
Hei,

kävelin päivän ulkona ja mietin tätä asiaa. En voi vieläkään uskoa, vaikka pakko on, että Maj-Lis Pitkänen on vaatinut muutoksia, luulin että muutoksia vaatisivat muut henkilöt Kittilä-kohdista.

Minua järkyttää, että Maj-Lis Pitkäsen mukaan olen loukannut Kalervo Palsan äidin muistoa, vaikka hänen pitäisi tietää että tunnen pelkkää kunnioitusta Palsaa ja hänen taustaansa kohtaan, mikä myös tuodaan kirjoitelmassani esiin. Palsan äidistä minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa, vaikka yleisessä mielipiteessä aikoinaan ehkä häntä moitiskeltiinkin. Eikö tässä nyt myötäillä yleistä mielipidettä, mihin Palsa itse ei syyllistynyt vaan halveksi turisteille maalaavia taiteilijatovereitaan?

Suoraan sanottuna olen loukkaantunut siitä, että sain kuulla tästä sinun kauttasi, eikä Maj-Lis Pitkänen ole lainkaan ottanut yhteyttä minuun, vaikka olemme puhuneet puhelimessa ja vaihtaneet sähköposteja. Myös hän on lukenut pro gradu -tutkielmani, jossa esitetään samat asiat.

Mietin tuosta Ulla-Maijasta, että mainitsenko hänet, mutta mainitsin hänet jo pro gradu -tutkielmassani, jonka Maj-Lis Pitkänen sanoo lukeneensa ja pro gradu -tutkielma on julkisessa luvussa. Lisäksi Pitkäsen sanotaan kertoneen (29.11.1990, Markku Valkosen kritiikki päiväkirjoista), ettei ole sensuroinut päiväkirjoja, mutta kuitenkin juuri tämä Ulla-Maija on päiväkirjoissa Maikki, kun taas moni muu henkilö esiintyy päiväkirjoissa oikealla nimellä. (Mitä erityistä tässä Ulla-Maijassa on, voidaan kysyä...) Edelleen, Ulla-Maijaa päiväkirja kohtelee myötämielisesti, enkä sanoisi että Palsan raivo on kovin henkilökohtaista, vaan yleistä ihmetystä naista kohtaan.

Mitä tulee asiayhteyksistä irrottamiseen niin toimitettuja päiväkirjoja on nimenomaan siitä moitittu (Anna Makkonen HS:ssä 20.10.2002), joten moitteeseen voi vastata kuululla malka omassa silmässä -vertauksella. En koe minuun kohdistettua moitetta muuksi kuin fraasiksi, joka tulee ensiksi mieleen kun perusteluja on löydettävä.

Ns. värikkäät ilmaisut  ("saatanan markkinapellet") otan tietenkin pois, se on normaalia editointia, samoin kuin se että joku nimi jätetään mainitsematta. Ne ovat pelkkiä ilmoitusluontoisia asioita, mutta mikä tässä on huolestuttavaa on se, että kuka viitsii kirjoittaa Palsasta, jos vastaanotto jo etukäteen on tällaista, kirjoittaa Palsasta, joka ei todellakaan ollut sensuurin ystävä. Kehotan tutustumaan Sanna Ojanteen graduun, sieltä löytyy samansuuntaisia kokemuksia. Palsa ansaitsisi kunnollisen elämäkerran (ja kunnolla toimitetut päiväkirjat), mutta kuka siihen haluaa ryhtyä kun tämä on aina tämmöistä. Ei riitä, että Kittilä on mikä on, mutta Palsan aineellisen perinnön haltija tekee työstä kohtuuttoman vaikeaa.

Toisaalta ymmärrän Maj-Lis Pitkästä ja lopulta tunnen pelkkää kunnioitusta häntä kohtaan, kuitenkin toivoisin myös ymmärtämystä. Meitä Kalervo Palsaa rakastavia ihmisiä on paljon ja Maj-Lis Pitkäsen toiminta, vaikka onkin erittäin luonnollista, vaikeuttaa tutkimusta jatkuvasti. Voin sanoa omasta puolestani, että kohtelen aina kunnioituksella Kalervo Palsaa, hänen taustaansa ja perintöään, mutta se ei silti estä minua sanomasta totuutta ja/ tai omaa näkemystäni asiasta, se on tieteellistä asennetta, enkä halua siitä tinkiä. Ja kaikkein eniten minua ärsyttää, että olet joutunut tekemään turhaa ja ylimääräistä työtä, kun tämä meni myös minun osaltani täksi.

Ystävyydellä,

Sami

PS: Huomenna tulee uusi versio. Unohtui mainita...


27.maaliskuuta [tiistai]
Hei,

toivottavasti tämä arvon rouvalle kelpaa. Kirjoitin koko jutun aika lailla uusiksi eli poistin ja lisäsin. Nyt ei pitäisi kirjoituksen loukata ketään, ainoastaan asiallisista asioista on huomautettu ja asiastahan voi aina sanoa.

[Liitteenä teksti]


27. maaliskuuta [tiistai]
Hei Sami,
juttu parani, mutta pituuden vuoksi haluaisin sitä vielä hieman kustannustoimittaa. Palaan asiaan ehkä vielä tänään myöhemmin lopeteltuani toisen työn.
[allekirjoitus]


27. maaliskuuta [tiistai]
Moi,

tämä kappale on erillinen ja sen voi kokonaisuutta pilaamatta ottaa pois, se viittaa editoimaani kohtaan:
Viinanmyynti ja vapaa seksuaalisuus olivat Kalervo Palsalle arkipäiväisiä asioita, joita hän alkoi herkästi kuvata. Jos Palsa olisi elänyt, sanotaanko, kappalaisen poikana, hän olisi kuvannut kappalaisen pojan näkökulmasta elämää, niin yksinkertaista se on. Mutta kuitenkin käsittämätöntä.
ja tämä:
Palsan uhoon on helppo samastua, niin luonnollista on tuntea etenkin nuorena, että paha saa vielä palkkansa. Ei se milloinkaan saa. Myöhemmin ihminen sitten myöntää ”realiteetit” ja myy itsensä ilmaiseksi. Palsa on lohduntuoja. Että noinkin voi elää ja toimia. Luen Palsan päiväkirjoja, tutkin hänen maalauksiaan ja sarjakuviaan, ja tunnen etten vedä itseäni hirteen vielä tänään vaikka mieli kieltämättä tekisi, kun katselen ympärilleni ja sisimpääni.


27. maaliskuuta klo 21.30 [tiistai]
Sami
Terve taas,
liitteenä lyhennetty ja jossain määrin toimitettu versio. Voimmeko julkaista jutun tässä muodossa?

[allekirjoitus]

[Liitteenä teksti]

Luulin, että liitteen versio on yhdistelmä ensimmäisestä ja toisesta versiostani ja olin raivoissani, mutta sitten vaimo huomautti että tässähän on vain vahingossa editoitu ensimmäistä versiota. Päätimme olla hiljaa ja katsoa mitä tapahtuu. Tarvitsimme sen tuhat euroa.


28. maaliskuuta klo 0.36 [keskiviikko]
Moi,

puolestani kelpaa.


28. maaliskuuta klo 13.14 [keskiviikko]
Mainiota. Voisitko korjata laskun viiteensataan? [allekirjoitus]


28. maaliskuuta klo 17.28 [keskiviikko]
Totta kai, mutta miksi. Asia oli jo sovittu eivätkä lyhennykset vaikuta siihen. Mutta tietenkin korjaan. Mitä muuta? Tulenko haravoimaan? Palsan asiahan on meidän kaikkien asia. Puolitetaanko Liksominkin korvaus? Täytyykin kysyä häneltä.

Sami


28. maaliskuuta klo 17. 37 [keskiviikko]
No niin,

tässä olisi lasku.

Saanko kirjan? Voin myös ostaa itse. Oletko muuten lukenut Liksoim Reitaria että miten siinä kohdellaan Palsaa? Se on aika mielenkiintoinen teksti.

Onko kirja jo painossa?

[Liitteenä lasku]28. maaliskuuta klo 17.44 [keskiviikko] sähköposti Rosa Liksomille
Hei,

kirjoitin tuossa artikkelin tulevan Palsa-näyttelyn julkaisuun, johon tekin Seppo Salmen mukaan olette kirjoittamassa. Odotan tekstiänne mielenkiinnolla. Sitä vain kyselen, että onko teidänkin palkkio sähköpostissa sovitun ja jo laskun lähettämisen jälkeen vaadittu puolitettavaksi? Suostuin tuohon menettelyyn mieluusti, vaikka työtöntä vähän kirpaisikin, mutta Palsa on minulle tärkeä. Ajattelin saattaa tämän tiedoksenne, koska te olette jo 25 vuotta ja ylikin askarrellut Palsan parissa.


28. maaliskuuta klo 18.47 [keskiviikko]
Kiitos. Kirjoja saat viisi. Ja kutsut molempiin avajaisiin.
Kirja on nyt taittovaiheessa. Pari vanhaa valokuvaa vielä uupuu.
[allekirjoitus]


28. maaliskuuta klo 18.53 [keskiviikko]
Hyvä ja kiitos.

Sen vielä pyytäisin että saisin laskun maksuun heti eli huomenna, kun palkkio vielä puolittuikin.

Sami


28. maaliskuuta klo 21.57 [keskiviikko]
Unohdit muuten vastata noihin kysymyksiini.

S

PS: Kirjoitin Rosa Liksomille asiasta. Seuraavaksi kirjoitan Helsingin Sanomiin.29. maaliskuuta klo 10.12 [torstai]
Sami hyvä,
mihin kysymyksiin kaipaat vastausta? Laskusi olen tänä aamuna vienyt kirjanpitäjälle maksettavaksi.
[allekirjoitus]

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä se Liksom vastasi?

Sami Liuhto kirjoitti...

Vastasi, että ei tunne asiaa ja pahoitteli vastauksen viivästymistä kun oli ollut jossain. Asiallinen vastaus.

Eikö ookkin kiva kun tungin noi sähköpostit tohon. Voi olla, etten edes rikkonut lakia.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, että laitoit postit näkyviin. En luulisi sinun lakia rikkoneen. Jos vastapuolen sähkeissä olisi ollut merkintä "luottamuksellinen", niin sitten EHKÄ voisimme epäillä julkistuksen luvallisuutta.

Mutta, kerrassaan onneton tapaus. Uskomattoman vaikeaa on saada rakastaa avoimin silmin.

Julkaistiinko tekstisi sitten editoituna ykkösversionaan? Jos julkaistiin, mitä mailissu siihen?

Anomuumi

Anonyymi kirjoitti...

Ihan en RL:nkään vastausta asialliseksi sanoisi. Eihän se varsinaisesti vastannut. Teki kiertoliikkeen.

Rehdimpää olisi ollut vastata (pahoitella?), ettei halua ottaa kantaa, kun voi tulla vääntöä. "Ei tunne asiaa." Vätit!

Anomuumi

Ps. Ahdistaako, kun näyn postailevan tänne yhtenään? No, huomenna ainakaan en ennnätä.

Sami Liuhto kirjoitti...

Nolottaa tää tapaus. Varmaan tällaista on paljon ja usein. Mutta ehkä vähän vähemmän jos joku alkaa rähistä.

Ei muuten ahdista a. muumin jaktuva postailu. Jatkuva. Se on hauskaa. Näen saapuneet kommentit helposti, kun niistä tulee ilmoitus sähköpostiini, joten vaikka mihin postaisi kommentin niin löydän sen ja voin vastakommentoida.

Onhan se ihan naurettavaa rähistä... Ei ole! Ei jumalauta noin kohdella ihmisiä.