tiistai 1. tammikuuta 2013

Yleisiä pahastumisia


Teoksen kevään 2013 uutuusluettelosta voi lukea, miten se alkaa suomeksi:
"Taivaan halkaisee ulvova ääni. Niitä on kuultu ennenkin, mutta ei mitään tähän verrattavaa."
Bernhardiakin on suomennettu. Mitä kaikkea. Luettelon selailussa panin merkille, että käsikirjoituksen lähettäjän on liitettävä matkaan portfolionsa ja esim. Marjo Sjöroosin suositus. Sovinistisikojako siellä Teoksessa ollaan.

Suomalainen pääsi toiselle kierrokselle Garmisissa! Jumaa. Sain myös tietää että hiihtäjäsisarukset Iivo & Kerttu Niskanen ovat sisaruksia designer Katri Niskaselle.

Tyhmä kun olen niin luulin että tänään minulla olisi lukemisena joko Saarikosken uusin pk-julkaisu tahi suomennoskooste Rousseaun Tunnustuksista. Ei ole. Kun olen tyhmä. Mitä tänään lukisin? On tuolla reilu tuhat lukematonta kirjaa. Semmoinen kiva satasivuinen olisi nyt tarpeen.

Yritin lukea erästä "scifi"-kirjaa, muttei minusta ollut taaskaan siihen, en vain jaksa semmoista avaruuden asuttamista. Eli olen "elitisti". Näin on. Sehän on vallan hirveätä. Ei ole. Ei minulla ole mitään "scifiä" vastaan, mutta "scifistien" mielestä olen paskiainen kun en tykkää siitä mistä he tykkäävät. Näitä juttuja olen kuunnellut niin monta vuotta että kyllästyttää. Minkä sille mahdan, että lue mieluummin Dostojevskiä kuin "scifiä", sellainen olen.

Minua ahdistaa ja "koen loukkaavana" ja "tunnen olevani ahdistettu" ja "rakenteellista tasa-arvoa ei ole", kun en saa olla sellainen kuin olen. Eli menee se näinkin päin. Siinä vähän rakenteellista tasa-arvoa. Suomessahan kävi juuri näin 30-luvulla, kun saatiin kommunistilait niin ne lopulta tukahduttivat, ohos, äärioikeiston toimet. Varo, mitä toivot... putain!

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kolme kertaa jos tulee, niin se on aika hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Oho, tämä piti mennä tuonne ylemmäs, Kalervo Palsan kolmanteen tulemiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs skifiä kokeilit?

Anonyymi kirjoitti...

Lueskelin eilen illalla Saskan jorinoita isästään puolisen kirjaa. MAINIOTA "settiä".

Ht

Sami Liuhto kirjoitti...

Casanovalla oli kuudesti laukeava.

Yhtä P. K. Dickin kirjaa. Aion vielä kokeilla yhtä. Yhtä toista.

Kai nyt huomenna ne pk:t tulee. Sitten on se A. Viinikaisen Pentti Saarikosken toinen tuleminen, vai menikö nimi oikein.

Anonyymi kirjoitti...

Dickin parhaita on minusta ne ihan loppupään kirjat, jotka on jo kauempana varsinaisesta scifistä: Timothy Archerin sielunvaellus, Valis ja Hämärän vartija. Vaikka on niissä scifeissäkin ihan hyviä. Dick on vaan aika huono kirjoittaja tekstin tasolla, kioskikirjailija, joka suolsi tekstiä amfetamiinipäissään. Ideat sillä on usein sopivan paranoideja.

Sami Liuhto kirjoitti...

Tota Timothy Archerin sielunvaellusta aion vielä kokeilla, sitä minulle on suositeltu (kun on tiedetty mitä kaipaan).

Valis on hyvin kiehtova! Siis koko juttu. Linkitsin siitä Crumbin piirtämän selostuksen tässä oliko kuukausi sitten. Siis blogista löytyy jostakin.

Tämä on näitä traumojani, kun on dekkarit ja skifferit, enkä saa niihin koskaan otetta. Vetoan James Ellroyhin ja Jim Thompsoniin kun detektiivistä aletaan puhua. Mutta ei ne oo detektiä. Joskus luin Ross McDonaldin Harrie on iso tyttö -romaanin ja se oli hyvä kirja, mutta jotenkin väsytti jo etukäteen kun tiesi että kohta tulee käänne, se koreograafinen juttu. Harjunpäät on hyviä... muttei detektiä. Siis se perusscifi ja perusdekkari jää minulta tavoittelemattomiin. Mutta tykkään sentään hevistä! Sillä tässä mennään.

Ei kai tuota Valis-juttua ole suomeksi? Niitä päiväkirjoja on vasta julkaistu. Sieltä voisi löytyä jotakin kivan hämärää.

Kirottu flunssa! Miten se tuli takaisin. Vaikka jo lähti.

Anonyymi kirjoitti...

Valis löytyy suomeksikin. http://www.risingshadow.fi/library?action=book&book_id=245

Kannattaa ehdottomasti tutustua, jos hämäryys kiinnostaa.

Sami Liuhto kirjoitti...

No näköjään löytyy suomeksi!

Aio tutustua. Kiitos.

Sami Liuhto kirjoitti...

lisäys:

The Exegesis of Philip K. Dick on kirjastossa! Sen lainaan.

Anonyymi kirjoitti...

Stanislaw Lemin Kyberias. Muutkin Lemit, skifiä parhaimmillaan.

Ht

Sami Liuhto kirjoitti...

Solaris oli hyvä. Btw. Eikö joku gravitys rainbow ole scifiä? Mitä se scifi on? Jos on kirjoitettu hyvin, kuten gravitys r, niin sitten ei enää ole scifiä? Rikos ja rangaistus on ihan perusdekkari. Onko Tulia tasangolla "sotaromaani"? Korkeakirjallisuus omii parhaimmistoa. Hankala tämä ipad. En tykkää. Isot sormet eivät osu kunnolla näpäille ja tekstinsuolto hankaloituu.