torstai 30. elokuuta 2012

Ennen kuin minusta tulee Jukka Kemppinen, Matti Klinge ja Paavo Lipponen sanon että:
 
Kanavassa oli juttua suomalaisesta pakonomaisesta nöyristelystä Ruotsiin & Venäjälle. Ulkopolitiikka on kivasti sisäpolitiikkaa, kun miettii, kuka mielistelee ketäkin ja mitäkin. Svea-mamma ja Äiti Venäjä voisivat pahastua jos tietäisivät miten Suomi-neito käyttää heitä hyväkseen, Suomi-neito, ainut nimityksen perusteella kaino tässä sakissa. Suomi on kuin Neitsyt Maria. Juutas sentään. Todellakin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...Kirjoitin aamuvarhain ja -vainoin ja -vaistoin repliikkiä nim. Peräpohjalaiselle eilisen Kemppinen kommenttinsa takia. Hän tajusi kiukuta kun "rahasta" ei saa selvää. Minuakin asia kiusaa, vaikka puhunkin itselleni kaukaisesta ja ilmeisen kuulumattomasta asiasta. Mutta kun on tullut lueskelluksi, niin uskallan aukoa päätäni. En tiedä juuri mitään, mutta olen silmänkantamattoman laajassa seurassa.

Panisin pari seikkaa asenteesta ja instituutiodataa pankeista ja maksuvälineistä. Näistä voisi päästä asiassa alkuun ts. uteliaistua lisää. Jos sellainen lahja eli taakka kelle on osunut. Olin jättää pitkän luritukseni omaan häpeäänsä, mutta kun näyt Sinäkin ankarasti lueskelevan hienossa herrakerhossa, nimittäin labour pääministeri James Callghanin serious reading jengissä: duunit sinänsä ja sikseen,mutta pyrinnöttä tietää kaikkea,ei tiedä mitään.Älä valmistu ! Mies oli viimeinen työväen pääministeri ennen Thatcheria. Myös tämän Jim Callaghanin kaatoivat Cityn rahaylimykset. (Sitten muuten Blair päätti olla näille mieliksi ja homma skulasikin pitkään, vuoteen 2008, nykykriisiin josta toiste lisää ?)
30.8.JSRahaan vihkiytymisen porrasaskelmia:
Kroonistuminen Äimän käeksi (taut.luok. zdh 3/a 5) kasaa momentumia intuition pulpahtaa esiin. Vertauttaisin asiantilaa Nasaretilaisen puheeseen lapsenkaltaisuudesta porttina jumalankuvallisuus-mielikuva-kuvitelmiin -harhoihin (taut.luok. hdk 3/p 5).

Eräskin yhä kynsissään minua, vuosikymmenkerta piinkovaa työnpakoilijaa, pitelevä kummastelu oli (kunnes iski se intuitio), kun eräässä pankiirisukukronikassa oltiin kauhistuneita nuoren polven aikeista hakeutua kouluihin. Toinen oli kun tehtailijapatruuna kauhistui aietta lyhentää velkoja eikä kasata lisää.

Panin nämä käsittämättömiksi jäävät huomiot alkuun ja yritän nyt sönköttää edes hipaisukielellä "asiaa".

Peräpohjalaisen tiedonpalo tähtää nykyaikaisen pankin ja rahan juonikkuuden paljastamiseen, saattamiseen itselle käsitettäviksi. Aito kansalaiskunnosta kielivä hinku käsittää ympäristöään.

Brittein saarilla oli satoja omilla seteleillä toimivia pankkeja kauppiaiden ja käsityöläisten toimesta. Luotettava kansalaiskuntoinen porvari saattoi lainottaa toista antamalla tälle itsesuunnittelemiaan ja painattamiaan ja allekirjoittamiaan seteleitä. Ne sitten kelpasivat maksuksi paikkakunnalla. Ja jos ken epäili, niin vaikka sitten vähemmästä arvosta kuin mitä niihin oli painettu hopea-arvoksi. Niitähän oli kätevä käyttää kaupunkilaisten kesken.

Liikkeellelaskija, mahtikauppias lunasti omiaan takaisin jos kuka edellytti ja antoi jalometallia tai ruokatavaraa tai saapasnahkaa vastineeksi. Ja yritti itse maksaa näillä lunastamillaan seteleillään pubilaskuaan. Eli panna rahan taas elinkeinoelämään eikä sallia sen tukahtua arkkuunsa.

Nordean museossa Aleksilla on esillä SYP:n aikoinaan puolitoista sataa vuotta sitten valmistamia omia SYP:n seteleitä. Niitä työnnettiin tukkuina esimerkiksi Frenckellien ja Borgströmien käsiin Tampereen Verkatehtaan koneistamisvaiheissa. Josta lukemisestani olen täällä kirjoitellut. --Yritä lentää pyrähdella äimän käkenä, niin saat kyllä munat haudottaviksi ja ymmärrys voipi kuoriutua jossakin uudessa yhteydessä. Se on sellaista tuon valaistumisen kanssa. Ei se kysy aikaa ei paikkaa. Varmaa lienee, ettei se muni tenttipaperille. Eli, siis koululuokassa, lävistetyt ja tatuoidut edustavat isointa potentiaalia.
jatk.

Anonyymi kirjoitti...


jatk.
No,eilen tapasivat Merkel ja Monti. Ja riitaa oli. Singosta. Eilen tämä viittasi "pysyvään mekanismiin" ESM.
Ja asia: pitäisikö sen olla pankki. Annettaisiinko sille pankkilisenssi ! Merkel sanoi että ei ja että Draghi olisi samaan mieltä asiasta kuin hän. Mario Monti taas intti vastaan ja sanoi että EMS:in on saatava toimia pankkina.

Ja miten tämä liittyy peräpohjalaisen ja, toisen tuskaisen minun, pureutumiseen muille itsestään selvään kysymykseen rahasta ja sen ilmaantumisesta ihmisten keskuuteen ? Siten vaan että jos EMS olisi kuin Goldman Sachs tai Barclay tai Nordea, niin se voisi ottaa nuo Kreikkaa ja Espanjaa piinaavat velkakirjat taseeseensa -ja ratkaista kerralta koko kriisin. "Ottaa" ? Ihan oikein, -ostaa.
Mistä rahat ? Ei mistään paitsi siitä lisenssistä. Höh ! Kyllä vaan. Pankkiluomus voi ostaa velkakirjat sellaisella jumalanihmeellä että itse se sama ostoakti tekee rahat, eurot. Jos näitä Espanjan velkakirjoja ostaisi EMS-pankki vaikkapa Ilmarisesta tuuman pinkan, niin EMS voisi pankkisiirtää (giro) Ilmariselle tuon 350 milj. euroa mistä kyse olisi. Se siirtäisi maksun Ilmarisen käyttämään pankkiin Ilmarisen tilille. Pankki kelpuuttaisi EMS:in maksun ja vain kirjoittaisi itselleen saamisen EMS:iltä ja EMS kirjoittaisi itselleen velan tälle pankille. EMS pankki olisi saanut saamisia Espanjalta ja velkaantunut tälle Ilmarisen pankille.Molemmat summat kahta puota tasetta 350 milj.euroa. Ilmarisen tilillä olisi pankissaan lisää 350 milj. ja
pankilla saamisia EMS:iltä 350 milj. Puntit tasan -kaikissa taseissa. Loppusummat vain 350 milj. isompia juuri maailmaan luodusta rahasta.

Asia olisi näin helppo Mario Montille ja aikamme pankkiekologialle. Miksi Merkel ja Draghi kakistelevat vastaan ? On heillä perusteensa. Ei tätä sampoa parane ihan vain ilokseen jauhattaa. Tukkii kaikki paikat ja tuotteen arvo alkaa arveluttaa, euron vaihtoarvo rieskaan,kaljaan farkkuihin ja mersuihin alkaa aleta. Niitä näköjään loputtomia euroa kysytään enempi per tuoppi. Se on inflaatiota se. Ja sitten iskevät koron vaatijat: Juuri tämä prosessi johti 1970-luvulla nykyvaiheiseen rahaan ja sen yhtiökirjoon.

Kyllä,on hävytöntä ettemme kansalaisina ole kelvollisia/arvollisia tietämään näistä ydinvoimista. Päinvastoin katsettamme ohjataan sivuun. Mutta julkeus ja läpikuultavuus lakkauttaisi kaiken liikkeen ? Ehkä tämä on sitä Platonin välttämätöntä valhetta, jolla filosofikuninkaat joutuvat huonompiaan kannattelemaan. Vahinko että etenkin Suomessa intellektuellit jättävät Platonilta tämän maailmaan johtavan polun koluamatta. Ja onni että Amerikoista asiat töräytetään Vanity Fairin ja Rolling Stonen artikkeleina kun asia, kuten tämä 2008 kriisi, kiihottaa. Ei ne Aslat siellä tulleet näitä lukeneiksi ? Vaikka silloin 1971 kun Nixon irrotti taalaa kullasta. Tai kun kiskontalait kierrettiin vähän sen jälkeen. Tai kuulleet kuppiloissa uusintoina Rooseveltin takkatulipuheita ? Tepsivämpi retoriikka kuin Hitlerillä -sitäpaitsi.
Jukka Sjöstedt