sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

opi: luo


Oulipo Compendiumista löytyy asioita, joita oulipolaiset vain harvoin ovat toimitelleet. Fibonaccin sekvenssi, spoonerismit, myös anagrammit. Nämä. On niitä muitakin. Näitä. Limerikit. Mitä kaikkea.

Luin Suomen Kuvalehdestä tietokoneihmisestä, joka teki ohjelman, joka löysi Kotuksen sanalistasta palindromisanat, 39 löytyi. 91 000 sanaa. Tekisi mieli pyytää sitä listaa. Löytyisiköhän Suomen Kuvalehden sivuilta. Ei. Täältä löytyi. Kopioin sanalistan tähän:
ajaja
akka
ala
alla
autioitua
ele
enne
hah
heh
huh
hyh
häh
imaami
isi
niin
oho
olo
opo
otto
piip
pop
sadas
sammas
sees
siis
sus
suuruus
sylys
sytytys
syys
syöppöys
tuut
tyyt
tööt
utu
yty
älä
ämmä
ässä
Taitaa tuossa olla 39 sanaa. Ainakin suurin piirtein. Mikä on sammas? Sitten on nämä taivuuntuneet sanat (isättäsi) ja sellaiset sanat jotka ovat eri suuntiin vähän niin kuin erilaisia (oktaavi - ivaatko, vrt. kuit. oktaavit - tivaatko). Autioitua on kaunis. Edellisellä kerralla minulla oli vähän semmoinen idea, etten käynyt läpi verkosta löytyviä listoja, esim. tätä, tosin taisin tuon löytää vasta myöhemmin. Kävin läpi paikkakuntalistoja Wikipediasta ja oliko muualtakin etsien semmoisia nimiä. Jokunen löytyi. Ihmisten nimissäkin oli tekemisensä, enkä löytänyt esim. Steve Evetsiä. Minulla oli vähän sellainen rajoite päällä, mikä saattoi estää löytämästä. Marc Cram -nimisen jannun keksin. Äikiä. Niles Selin voisi olla nimi myös. Täällä lisää. Verkkohaulla löytyy yhä lisää.

Englanninkielisessä Wikipediassa on monella kielillä nimiä. Ranskaksi monenlaista. Englanninkielisestä löytyy 234-sanainen luettelo suomenkielisistä palindromisanoista.

2 kommenttia: