tiistai 27. marraskuuta 2012

Käännän aivan kohta takkini ja alan puolustaa Sofi Oksasta, kun se ei enää pääse edes ehdolle ja kustannustoimittaja on ollut huolimaton. Ostan Puhdistuksen (mielenkiintoinen esitys) pikapuoliin, sen painoksen, missä on libretto. Lauri Timonen sanoi Hiidenkivessä 5 /2012 näin:
"Jos aivan alusta aloitetaan, niin Sofi Oksasen Puhdistuksen (2008) ympärillä useamman vuoden ajan käynyt kuhina on täysin suhteetonta teoksen tasoon nähden. Vahvan ja tärkeän aiheen taakse peittyvä keskinkertainen kirjoitustaito on täsmällisen brändäyksen vakaasti avittamana onnistunut hämäämään puolelleen sekä kriitikot että lukijat, eikä kukaan suostu ainakaan ääneen tunnustamaan, että koko ilmiössä on kyse vain ensiavusta sen surullisen tosiseikan suhteen, ettei Suomessa työskentele tällä hetkellä yhtäkään varsinaista maailmanluokan kirjailijaa (vaikka Kanervan Ike jo Sofille Nobelia povaakin)."
Auts. Suomen Kuvalehdessä taas lukija valitti Oksasen käyttäytyneen huonosti Saksassa, no, se nyt ei ole suomalaisille uutta, Suomessa Oksanen on käyttäytynyt huonosti jo pidempään. Mutta: minkä tähden on nostettava jalustalle? Jalustalle-nostettua se ei auta. Tuskin ketään. Tässä hommassa meni suhteellisuudentaju pahemman kerran jälleen kerran. Vähän niin kuin viime talvena sen Haaviston kanssa, joka vertautuu vuoden 1994 Elisabet(h) Rehn -ilmiöön. Sama hulluus. Nainen, homo. Viro. Jotakin huonoa omaatuntoako tässä puhdistetaan? Sitten kun on presidenttiehdokkaana tai muuna "ilmiönä" musta (mieluiten nainen ja lesbo, muslimi) niin käydään seuraava kierros. Mitään ei olla opittu. On tämä typerä kansa.

Mutta se, että tähän halpaan menee myös ns. sivistyneistö. Aina. On se sitten kansallissosialistinen Saksa, brezshneviläinen Neuvostoliitto tai mikä hyvänsä niin ensimmäisenä tuolla ovat huutamassa nämä yliopistoihmiset. Avant-garde, todellakin.

Katsoin Ilta-Sanomista kuvaa kirjailijasta, joka oli vaihteeksi "sanonut suorat sanat tms." ja huomasin että hiukset oli kivasti. Ehkä vuosien mittaan hän astuu enemmänkin pakkelistaan ulos, eikä vain kaapista minkä voi tehdä kulttuuripiireissä kuka tahansa, jotta saamme hänestä laajemmankin kuvan eikä vain tuota väsyttävää raivotarta. Toivon sitä. Meidän kaikkien ja kirjailijan puolesta. Tämä saarna on hyvä lopettaa stm. Honkajoen sanoihin:
"...ja varjele noita Suomen herroja, etteivät toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyyn."

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jäkäti jäkäti.

Kuinka kauan sä jaksat esim. tuosta Haavistosta räksyttää? Kuinka moneen kertaan pitää samat asiat sanoa?

Sami Liuhto kirjoitti...

En tiiä. Varmaan vielä tosi pitkään. Minusta nää on tärkeitä asioita (sitä politiikkaa nääs, "yhteisten asioiden hoitoa", epäidiotiikkaa).

Anonyymi kirjoitti...

Ootko muuten saanut vielä painoa putoamaan? Joko satanen on lähellä?

Sami Liuhto kirjoitti...

Tänään oli ensimmäisen kerran alle 115 kg, eli 114,6 kg. Pari viikkoa pyöri tuossa 115 ja osia tilanteessa. 13,8 kg on kokonaispudotus. Varaa on vielä aika tavalla. Hauska, kun tulee luita esiin, kenties lihaksiakin.

Vappuna on alle sadan.

Anonyymi kirjoitti...

Älä nyt liikaa laihdu. Joudut vielä muuttamaan blogin nimen.