perjantai 13. huhtikuuta 2012

Mutta että täälläkin:
Sofin Solzhenitsyn on isokokoinen
Hyvin patriarkaalista on puhua Sofista, asiallisempaa olisi puhua kirjailija Sofi Oksasesta. Sofistit! Vanhojen miesten autuas jälkikiima (vrt. Salaman mainitsema suomalainen kännykkäkiima).

Sofi Oksasessa on mielenkiintoista, että hän olisi puhdistamassa ja leirittämässä toisinajattelijat heti jos se vain onnistuisi. Ja onnistuuhan se, leiri on päissämme. Sofi Oksasesta olisi Neuvosto-Virossa tullut loistava politrukki, joka olisi kertonut mikä milloinkin on soveliasta. Tämän me tiedämme, me tiedämme Sofi Oksasen hirmuvaltaisen luonteen, emmekä tee asialle mitään kun meillä on leiri päässä. Se on meidän kolmannen valtakunnan salaisuutemme.

Sofi Oksasesta paistaa hirmuvaltius niin selkeästi, kirkkaasti, että sitä on hankala nähdä. Hän jaottelee ihmiset surutta hyviin ja pahoihin ja vielä niin populistisesti, että sen tajuaa vähän loivempiälyisempikin. Miksi Suomea kiusataan Sofi Oksasen kaltaisella parhaiten-tietäjällä, joka on lukenut kaksi kirjaa ja kertoo niiden pohjalta lopullisia ratkaisuja lopullisiin totuuksiin? Missä on armo? Missä on inhimillisyys? En näe niitä Sofi Oksasen toiminnassa.

Ja mitä jos syksyinen uusi kirja on huono? Silloin alkaa todella rasittava aika. Saa kuunnella jupinoita jopa "suomalaisesta kateudesta", mutta maastamuutolla Sofi Oksanen tuskin tulee uhkaamaan, vaikka itse toivon että hän muuttaisi vähintään Viroon. Tosin ei Viro ole häntä ansainnut, Venäjä on, menisi sinne tekemään "ihmisoikeustyötä", niin kuin kertomansa mukaan olisi toiminut ellei olisi hankkiutunut kirjailijaksi. Nyt Sofi Oksanen tekee kirjallisuudella politiikkaa, "ihmisoikeustyötä" tarkemmin sanoen.

Ja koko ajan raivostuneena. Minä en pidä sellaisesta. Se on pelottavaa. Tai tämä kansanpainos Sofi Oksasesta, Katja Kettu, keitä niitä raivoajia on. Minulla on niin huono oma- ja itsetunto muutenkin, etten jaksa kuunnella juttuja todellisista ja kuvitelluista synneistäni. Minä olen syntinen. Mutta niin olette tekin. Me kaikki olemme. Tämän älyämistä toivoisin tältä porukalta, jota pelkään. Tässä on tarpeeksi hankalaa muutenkin että vielä pitäisi kuunnella hyvin fraasikasta selitystä asioista, joita joka päivä syvällisesti tutkitaan yliopistoissa. Maailma on paha paikka ja me kaikki olemme siihen yhtä syyllisiä. Myös Sofi Oksanen, Katja Kettu ja muut hyvät ihmiset. Kertokaa edes joskus heikkouksistanne. Ettei muiden tarvitse kertoa.

Anteeksi. Olen pahoillani. Minä en vain jaksa oikeassaolijoita ja heidän hännystelijöitään. Ollaan samassa veneessä. Ruumisveneessä. Minulla on syviä antipatioita Sofi Oksasta kohtaan, sillä niin kuin en itse tietäisi olevani täysi paska.

2 kommenttia:

Liisu kirjoitti...

Hm. Mielestäni kirjoituksesi on hyvä. Olet uskalias toisinajattelija.Suurin osa ihmisistä kuolaa Oksasen naamioidun olemuksen - jota goottilaisuudeksi nimitetään - edessä tuon yhden ainoan kirjan takia, jolla hän iski piikkinsä Suomi -Venäjä - Viro bermudankolmion syvimpään kohtaan.

Vaikka toisaalta sen kyllä ymmärtää sitä taustaa vasten, että tuo kirja oli myös uskallus, hyvin osunut pistos sen maailmanosan ruumiiseen, palleaan, jolla oli hengitysvaikeuksia ja joka edusti silmin havaittavaa pelkoa ja piilotettua kärsimystä, mutta joka oli jo tarpeeksi tapettu, niin ettei sitä enää tarvinnut pelätä.
Kukaan ei kirjoittajan kimppuun hyökännyt eikä lähettänyt Siperiaan. Päin vastoin. Monet ihmiset tunsivat saaneensa hyvitystä alitajuisen pelkonsa takia pahoista töistä, joita itse pelkäsivät. Ja joita on runsaasti edelleen joka puolella, piilossa tai paljaana.

Ja onhan se historian kannalta hyvä, että joku kirjoittaa siitä vaikkapa jälkeen päin.

Kirja on vihainen, pelottava. Niin on sen kirjoittajakin. Siinä mielessä kokonaisuus on tehokas ja uskottava. Vaikka olen kuullut, että vihaan ei saa vastata vihalla, vaan rakkaudella. Ja että kosto on julmuuden lisäämistä, voi se tässä tapauksessa olla hyvä tyylikeino kirjallisuudessa.

Paljon olisi lisää kirjoitettavaa, mutta pitää olla tietoinen, mitä voi kirjoittaa, sillä kaikki paha ei ole kuollut. Ja sanan vapaus on vain näennäisvapautta.

Viro on noussut jaloilleen ja voi nyt silmin nähden hyvin. Mutta maailma kauheuksineen ei ole minnekään hävinnyt. Julmuuksia tapahtuu edelleen joka puolella.

Sami Liuhto kirjoitti...

Ihminen on paha. Tämä minulle on sanottu ja uskon sen.

Tuli mieleen noista kiimaisista vanhoista miehistä, että sekottavatkohan he hiukan asioita ja aikakausia, kun ovat nuorempana tottuneet siihen, että "virolaiset naiset ovat huoria", asia mistä Stalinin lehmissä mainitaan (kuitenkin unohtaen, että alkuperäinen virke meni "virolaiset ja venäläiset naiset ovat huoria"), ja luulevat nyt, epäilemättä tiedotamattaan, että virolaiselta (vaikkakin suomalaiselta) voi olla herkkua saatavissa.

Tämä nyt oli huumoria, mutta ehkä siinä on asiaakin.

Luitko Liisu, miten kiukkuisesti Kemppinen vastasi, kun joku oli hänen kanssaan toista mieltä Sofi Oksasesta?

Suomalaisen Vanhan herran tunnistamisohjeet:

1. Puolustaa aina Sofi Oksasta

2. Puolustaa aina Suomen ruotsinkielisiä

3. Paavo Lipponen on hänelle aina tosi hyvä mies

4. Vastustaa aina perussuomalaisia

En kuitenkaan mene psykologiaan, sieltä löytyy loput.