perjantai 18. toukokuuta 2012

Aloin lukea Joseph Rothin Radetzky-marssia, johon kirjallisuuskriitikko vastaa: "Mä diggasin siitä Portnoyn taudista." Kirjoja on taas useampi kesken ja oli tietenkin viisasta aloittaa uusi. Parin viikon päästä on toivottavasti tilaustyö valmis ja voi keskittyä muihin puuhiin. Ehkä joskus olen niin vireänä että jatkan Mustien lehtien analysointia, nyt en ole jaksanut vaikka paperikasa on tuossa lähellä. Antaa sen olla siinä. Sen on hyvä olla siinä. Seuraavaksi on analyyseerauksessa tyhjä sivu ja ehkä se helpottaa tuloa rimalle.

Olen myös ja muun muassa lukenut Petter Sairasen hurjaa kirjaa Muisti on unta. Kirja on hyvin tiivis, sävy on jatkuvasti uhkaava ja lukija tietää että uhka toteutuu. Varmaan voisi puhua dynamiikasta ja uhan poetiikasta mutten viitsi. Kirja on niin hieno ettei sitä ole syytä pilata typeryyksillä.

Runokirjoja voi pitää maksimiajan lainassa, kun ei niitä kukaan muu kuitenkaan lainaisi. Runoilija on luomakunnan ravintoketjussa ylin ja alin, runoilijalla ravitaan ja runoilija saa myrkyt itseensä.

Kyllä on kiehtovaa seutua Keski-Eurooppa Münchenistä itään. Se on Sarmatiaa. Sleesia. Silesia. Böömi. Mustaa multaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Elokuvakriitikko kirjoittaisi tuosta, että Portnoyn taudin tekijä ei enää yllä varhaisen mestariteoksensa tasolle.

Miten voit lukea Joseph Rothia vaikka Suomi pelaa?

Jos Suomi tänään voittaa, alkaa olla lähellä se että Pasi Nurminen teloo taas itsensä. Onneksi ei joudu tällä kertaa laskeutumaan hankalia lentokoneen portaita.

Sami Liuhto kirjoitti...

J. Roth on hyvää toipumista jääkiekon aiheuttamista sairauksista polvivaivojen, jännittyneisyyden ja sen sellaisten. Kai on pari kertaa taklattu päähänkin. Näkee sen tuosta ensimmäisestä virkkeestäkin.

Ensi vuonna Nurminen tulee Tukholman reissulta laivalla, vai hyppääkö Ahvenanmereen.

Sami Liuhto kirjoitti...

Nyt on Suomi-poika sillassa, mutta yhä on mahdollisuudet! 2010 pronssipelissä kääntyi viimeisessä erässä tilanne Suomelle tyylikkäästi. Ja tämä joukkue osaa voittaa.

Sami Liuhto kirjoitti...

Ah vittu se oli siinä, no, selavii.

Anonyymi kirjoitti...

On seutu kiehtova.
Ja älä unohda Silesian jälkeen Galicia (tai mikä lienee suomeksi), Bukovina, Moldova.
Sieltä on kaikki hyvä.
Siellä on Czernopol.
Sieltä on G von Rezzori.

Sami Liuhto kirjoitti...

Gslicia niin kiehtovan kuuloinenkin!

Toisinaan huvittelen ajatuksella, että olen puolalainen kreivi!