maanantai 14. toukokuuta 2012

Sven Laakson merkinnän viimeinen kappale:
Proust kuvaa Charlusin hahmossa homoseksuaalisuutta niin kuin mystikko sitä kuvaisi. Mystikko ei voi ymmärtää homoseksuaalisuutta oman tunne-elämänsä kautta vaan jonkinlaisena analogiana tai rinnakkaisuutena. Suoraa myötäelämistä ei ole. Samoin homoseksuaali tuskin tunne-elämänsä kautta käsittää mystikon fantasiaa, jonka kautta kaikki asiat merkityksellistyvät. Mystikolle maailma on merkityksetön ilman keinotekoista fantasiakeskipistettä. 
Sven Laakson mukaan Proust ei ollut homoseksuaali. Tämä on totta. Se on niin totta että siitä ei voi puhua. Mikä kaikki tässä maailmassa kaatuisi, jos ihmisille kerrottaisiin, että Proust oli ei-homoseksuaali? Länsimainen kulttuuri viimeisen sadan vuoden aikana pohjautuu paljolti aksioomalle "Proust oli homoseksuaali".

Proustille Charlusin paroni on ivan kohde. Kertojalle ensin ihmetyksen, sitten ivan. Nykyaika luokittelisi Proustin homonvihaajaksi ellei kulttuurimme aksiomaana olisi "Proust oli homoseksuaali". Harmi että näin on käynyt ja tällä aksioomalla on nyt elettävä. Jos kuitenkin jää epäilys kalvamaan, on syytä siirtyä Thomas Manniin. Mutta hänellä oli vaimo ja kirjailijan vaimo on uhri. Kafka oli jutku. Niitä vihaamme.

Oikeastaan voisi muodostaa kenttiä ja näin luoda kattavan kuvan länsimaisesta kulttuurista. Kuka on missäkin, aksiomaattisesti.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nykykulttuuri taas perustuu aksioomalle: "Homosexuals are gay!"

Homous, se ei jotenkin mene pois muodista.

Sami Liuhto kirjoitti...

Se on sääli niille, jotka oikeasti ovat homoja.

Katsoin Prisman dokumentin intersukupuolisista. Aika hurja juttu. Heillä on oikeasti hankalaa, paitsi jos tuurilla on hyvä kasvuympäristö.

On monilla homoillakin "oikeasti" hankalaa. Mutta humanistis-kirjallisissa piireissä näin ei juuri ole. "Bisnes"piireissä voi olla karusti toisin. Ihan kamalia juttuja olen kuullut. Rakkaat ystäväni, homoja, ovat joutuneet kärsimään. Se ei miellytä minua. Espoolaiset sementtitalonomistajat heitä kiusaavat! Se ei miellytä minua.

Anonyymi kirjoitti...

Joka päivä saan juosta pakoon espoolaisia sementtitalon omistajia, vaikka en ole edes homo!

Sami Liuhto kirjoitti...

Sama täällä.