sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Onko joku lukenut Hitlerin kirjan Taisteluni? Olen joskus sitä selaillut. Siitähän pitää jo näkemättä sanoa, että kömpelö ja tosi huono muutenkin. En muista millaista teksti oli, luin suomennosta, olin silloin nuori. Entä jos kieli on loistavaa? Silloin voi vedota, että se on saneltu, mutta kun kirjurinakin oli Rudolf Hess. Hankalaa olisi.

Luin englanninkielisestä Wikipediasta Ezra Poundista ja hänen Cantosistaan. Cantos-käsittely aloitettiin fasismi-varauksilla ja lopetettiin. En edes viitsi käydä katsomassa, mitä Wikipediassa sanotaan Maon runoudesta. Tai Saarikosken. Saarikoski sentään kannatti voimissaan olevaa suurvaltaa, brezhneviläistä Neuvostoliittoa, kun taas Mussolinin Italia oli, no, vähän semmoinen Mussolinin Italia.

Miten minusta tuntuu, että kulttuurivasemmisto on häpäissyt itsensä lisäksi myös suuren osan länsimaisesta kulttuurista? Niitä jatkuvia varauksia, viime vuonna tämä Klarsfeld motkotti Ranskassa niin että Célineä ei otettu mukaan johonkin "kansakunnan juhlavuoteen" tai muuhun sellaiseen. Céline kuitenkin oli tärkeimpiä viime vuosisadan kirjailijoita.

Ei näiden Ryssiin reissaajien kohdalla vaadita unohdusta, heidän N-liitto-filiaansa pidetään vain naiivina. Kävi muuten Célinekin N-liitossa. Hamsun oli höperö. Oliko? Ehkä hänellä oli mielipide. Miten se ostalgia on niin hyväksyttävää, vaikka toistellaankin ettei ole, mutta kuitenkin on? Itä-Eurooppa oli noin 1945-1990 hirmuvallan alla ja nämä meidän taistolaiset vaativat armahdusta jo ennen tuomiota. Joku saatanan näyttelijä-ämmä ei kadu mitään. Eihän sellainen edes osaa katua.

Menen lukemaan Radetzky-marssia.

Ei kommentteja: